Veelgestelde vragen

en antwoorden

Is Jouw Thuis een onderdeel van Portaal?

Ja. Jouw Thuis is een initiatief van Portaal.  Huurders met een woning in het Soesterkwartier in Amersfoort hebben als eerste kennisgemaakt met deze nieuwe aanpak. Als het project succesvol is, gaan we Jouw Thuis ook in andere wijken aanbieden.

Hoe voeren jullie de huurverhoging door voor de verbeteringen van Jouw Thuis?

Als je kiest voor het uitvoeren van producten met een huurderverhoging, dan voeren we deze huurverhoging direct door aan degene die de woning nu huurt. Als we de maatregelen leiden tot een verhoging van het aantal woningwaarderingspunten, verwerken we dat in onze administratie. Dit nieuwe puntenaantal wordt gebruikt bij het bepalen van de huur als we de woning opnieuw verhuren. Als je de woning al huurt, krijg je daar dus niet mee te maken.

Wanneer is er sprake van onderhoud en wanneer van een woningverbetering?

We spreken van onderhoud als we delen van de woning herstellen of vervangen waarbij het wooncomfort gelijk blijft. Denk aan het vervangen van oude kozijnen door nieuwe. Onderhoud is meestal geen reden voor huurverhoging. We spreken van woningverbetering als we woning (gedeeltelijk) vernieuwen. De woning verandert. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen een tweede toilet of dakisolatie.

Waarom moet ik een huurverhoging betalen voor de producten van Jouw Thuis?

Voor het uitvoeren van onderhoud hoef je geen extra huur te betalen. Maar wil je dat we de woning ook echt verbeteren, dan betaal je daar wel extra huur voor. Het gaat dan om maatregelen die iets toevoegen aan de woning. Denk aan meer comfort of lagere energielasten, bijvoorbeeld doordat je kiest voor spouwmuurisolatie. We vinden het redelijk om voor dit soort maatregelen een vergoeding te vragen in de vorm van een huurverhoging.

Als ik voor zonnepanelen kies, ben ik dan gebonden aan een bepaald energiebedrijf?

Nee, bij elk energiebedrijf kun je je zonnepanelen aanmelden en opgewekte energie terugleveren.

Kan ik de producten van Jouw Thuis ook in één keer betalen, zodat ik geen huurverhoging krijg?

Nee, de producten van Jouw Thuis kun je alleen betalen via een huurverhoging. Natuurlijk kun je wel zelf op eigen kosten verbeteringen in je woning aanbrengen. Kijk voor meer informatie op de website van Portaal 

Hoe zijn jullie gekomen tot de keuze van producten en leveranciers?

Jouw Thuis ontwikkelden we samen met bewoners uit het Soesterkwartier. De oplossingen die we bieden, hebben we samen bedacht. Wij denken dan ook dat ze goed aansluiten bij de wensen. We hebben gekozen voor leveranciers waar we al lang mee samenwerken en waarin we dus veel vertrouwen hebben: we staan in voor de kwaliteit van de producten en de uitvoering.

Ik heb mijn woning van Portaal gekocht. Kan ik ook gebruikmaken van Jouw Thuis?

Op dit moment is Jouw Thuis alleen voor huurders, maar in de toekomst willen we Jouw Thuis ook voor eigenaren mogelijk maken.