Logo van JouwThuis

Veelgestelde vragen

Jouw Thuis algemeen

Ja. Jouw Thuis is een initiatief van Portaal. Huurders met een woning in het Soesterkwartier in Amersfoort hebben als eerste kennisgemaakt met deze nieuwe aanpak. Als het project succesvol is, gaan we Jouw Thuis ook in andere wijken aanbieden.

Als je kiest voor het uitvoeren van producten met een huurverhoging, dan voeren we deze huurverhoging direct door aan degene die de woning nu huurt. Als we de maatregelen leiden tot een verhoging van het aantal woningwaarderingspunten, verwerken we dat in onze administratie. Dit nieuwe puntenaantal wordt gebruikt bij het bepalen van de huur als we de woning opnieuw verhuren. Als je de woning al huurt, krijg je daar dus niet mee te maken.

We spreken van onderhoud als we delen van de woning herstellen of vervangen en het wooncomfort gelijk blijft. Denk aan het vervangen van oude kozijnen door nieuwe. Onderhoud is meestal geen reden voor huurverhoging. We spreken van woningverbetering als we de woning (gedeeltelijk) vernieuwen. De woning verandert. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen een tweede toilet of dakisolatie.

Voor het uitvoeren van onderhoud hoef je geen extra huur te betalen. Maar wil je dat we de woning ook echt verbeteren, dan betaal je daar wel extra huur voor. Het gaat dan om maatregelen die iets toevoegen aan de woning. Denk aan meer comfort of lagere energielasten, bijvoorbeeld doordat je kiest voor topventilatie. We vinden het redelijk om voor dit soort maatregelen een vergoeding te vragen in de vorm van een huurverhoging.

Nee, bij elk energiebedrijf kun je je zonnepanelen aanmelden en opgewekte energie terugleveren. Als we vanuit Jouw Thuis zonnepanelen plaatsen, dan hoef je die niet zelf aan te melden bij je energieleverancier. Dat doen wij. 

Nee, de producten van Jouw Thuis kun je alleen betalen via een huurverhoging. Natuurlijk kun je wel zelf op eigen kosten verbeteringen in je woning aanbrengen. Kijk voor meer informatie op de website van Portaal

Jouw Thuis ontwikkelden we samen met bewoners uit het Soesterkwartier. De oplossingen die we bieden, hebben we samen bedacht. Wij denken dan ook dat ze goed aansluiten bij de wensen. We hebben gekozen voor leveranciers waar we al lang mee samenwerken en waarin we dus veel vertrouwen hebben: we staan in voor de kwaliteit van de producten en de uitvoering.

Zonnepanelen algemeen

Salderen wil zeggen dat je alle stroom die je verbruikt, mag verrekenen met alle stroom die je opwekt met je zonnepanelen. Dit verrekenen gebeurt jaarlijks en noemt men salderen. Vandaar de naam salderingsregeling.

Het kabinet heeft een wetsvoorstel gemaakt om de salderingsregeling af te bouwen. Dit voorstel is goedgekeurd door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer moet er nog over beslissen. Het is dus nog niet zeker of het wetsvoorstel doorgaat. Op de website van de overheid lees je er meer over: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/plan-kabinet-afbouw-salderingsregeling-zonnepanelen

Ja, investeren in zonnepanelen blijft interessant. Je wekt energie op voor je eigen verbruik. Dat zie je terug in een lagere energierekening.

Om zoveel mogelijk te profiteren van de opbrengst van jouw zonnepanelen, is het slim om veel elektriciteit te verbruiken op de momenten waarop de zonnepanelen ook veel elektriciteit opwekken. Bijvoorbeeld door de (af)wasmachine te laten draaien als het zonnig is. Of om op dat moment je scootmobiel of andere elektrische apparatuur op te laden.

Als je meer energie opwekt dan je gebruikt, dan lever je energie terug aan je energieleverancier. Dit terugleveren kost de energiemaatschappij geld. Nu verdelen ze die kosten over al hun klanten. Van de Bron gaat dit veranderen. Bij hen betalen straks alleen de klanten die daadwerkelijk zonnepanelen hebben voor de teruglevering van energie. Klanten die geen zonnepanelen hebben, betalen er dan niet meer aan mee.

Wij weten nu nog niet of ook andere energieleveranciers het voorbeeld van de Van de Bron gaan volgen.

Ja, zonnepanelen blijven interessant.

Het grootste voordeel van zonnepanelen is, dat je energie opwekt voor je eigen gebruik. Daarnaast geldt nu nog dat je alle stroom die je verbruikt mag verrekenen met alle stroom die je opwekt met je zonnepanelen. Dit verrekenen gebeurt jaarlijks en noemt men salderen. Als je vervolgens na deze verrekening nóg meer hebt opgewekt dan het totale jaarlijkse eigen verbruik, dan krijg je daar een vergoeding voor. Die wordt verrekend op jouw energierekening.

Zolang de salderingsregeling er is, heb je dus extra voordeel van je zonnepanelen. Je gebruikt eigen opgewekte energie én je krijgt een vergoeding voor de energie die je teruglevert.

Alleen energieleverancier Van de Bron rekent extra kosten voor het terugleveren van energie. Voor alle andere leveranciers is dit nu dus niet van toepassing.

Ga op je computer, telefoon of tablet naar https://portaal.sundata.nl. Je vult hier je postcode en de 14-cijferige code van je installatie in. Je kunt nu zien hoeveel jouw panelen opleveren!

In sommige gevallen wordt het 14-cijferige nummer niet voorafgegaan door een E, maar door IQ. Vul dan het IQ nummer in.  

Zonnepanelen-check aanvragen

Als je een aanbod hebt ontvangen voor het aanvragen van een zonnepanelen-check dan kun je deze aanvragen op https://www.jouwthuis.com/zonnepanelen-check-aanvragen/.

Als jouw huis in aanmerking komt voor zonnepanelen, dan krijg je daar bericht over. Heb je nog geen bericht ontvangen, dan komt jouw huis dus nog niet in aanmerking voor zonnepanelen. We kunnen nu nog niet zeggen wanneer dit verandert. Dat hangt van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld van gepland onderhoud dat in de toekomst plaatsvindt, van de ligging en de vorm van jouw dak, van de capaciteit van onze leveranciers enz.

Nee, het is niet de bedoeling dat je voor de zonnepanelen-check een afspraak met ons maakt. Als je een aanbod hebt ontvangen voor de zonnepanelen-check, dan is het de bedoeling dat je op https://www.jouwthuis.com/zonnepanelen-check-aanvragen/ jouw check aanvraagt. Onze leverancier komt dan bij je langs om te kijken of en hoeveel panelen er op jouw dak passen. Je kunt de leverancier al jouw vragen over zonnepanelen stellen.

Door het aanvragen van de zonnepanelen-check zit je nergens aan vast. Na de check krijg je bericht van ons. Dan vertellen we je of en hoeveel panelen er op je dak passen. Daarna beslis je pas of je zonnepanelen neemt.

Na de zonnepanelen-check krijg je bericht van ons. Dan vertellen we je of en hoeveel panelen er op je dak passen. Daarna beslis je of je zonnepanelen neemt. Kies je voor zonnepanelen? Dan is de laatste stap het inplannen van de montage van jouw zonnepanelen. Net als de zonnepanelen-check zelf, plan je de montage zelf in.

Je plant zelf je eigen zonnepanelen-check in, dus je kiest een dag die jou het beste uitkomt. De check bestaat uit twee onderdelen:

  • In de ochtend voert onze leverancier een asbestcheck uit. Dat is een wettelijke verplichting. Dit geldt overigens alleen voor huizen die voor 1994 gebouwd zijn. 
  • In de middag komt de leverancier van zonnepanelen bij je langs om de zonnepanelen-check uit te voeren.
  • Woon jij in Nijmegen? Dan belt onze leverancier jou in de ochtend tussen 10.00 uur en 12.00 uur om samen de productencheck te doorlopen. 


Heb je nog vragen over de zonnepanelen? Stel deze gerust aan de leverancier die de check voor jou uitvoert.

Ja, er moet wel iemand thuis zijn als we de zonnepanelen-check uitvoeren. Ook bij de telefonische zonnepanelen-check (voor bewoners uit Nijmegen). 

In de ochtend vindt er eerst een asbestcheck plaats, dat is een standaard procedure. In de middag komt de leverancier van onze zonnepanelen bij je langs om zijn check uit te voeren. Al met al duurt het allemaal niet zo lang, maar je moet er dus wel voor thuisblijven.

Je kunt hiervoor contact opnemen met de klantenservice van Portaal. Zij zijn te bereiken op nummer 088 – 767 82 25.

Als wij werkzaamheden in een woning uitvoeren, zijn wij wettelijk verplicht een asbestinventarisatie uit te voeren. Een asbestinventarisatie blijft 2 jaar geldig. 

Er zijn veel bewoners die interesse hebben in zonnepanelen. De beschikbare data voor een zonnepanelen-check lopen snel vol. Hier kunnen we helaas niets aan doen.

We bieden de zonnepanelen stapsgewijs aan. We zijn begonnen met het aanbieden van de zonnepanelen in Amersfoort, Arnhem en Nijmegen aan bewoners van eengezinswoningen met schuine daken. We gaan stap voor stap verder.

We hebben algemene voorwaarden van Jouw Thuis. Die vind je hier. Als je jouw handtekening zet voor zonnepanelen, dan teken je daarmee automatisch voor de algemene voorwaarden van Jouw Thuis.

Wij bieden de zonnepanelen-check alleen online aan. Je hoeft er geen computer voor te hebben, je kunt ook je telefoon (smartphone) gebruiken. Heb je zelf geen toegang tot internet? Misschien is er een buur of familielid die jou hierbij kan helpen. Ook kun je vaak in de lokale bibliotheek terecht. 

Je hebt een e-mailadres nodig voor het aanvragen van een zonnepanelen-check. Heb je geen e-mailadres? Dan kun je een e-mailadres aanmaken. Een e-mailadres aanmaken is vaak gratis en is snel te regelen.

Ons aanbod voor de zonnepanelen-check is geldig tot 1 december 2023. En zolang de voorraad strekt. Wacht dus niet te lang met aanvragen. 

De vraag naar zonnepanelen is groot. De agenda van onze leverancier loopt snel vol met afspraken. Er is maar een beperkt aantal mogelijkheden voor het inplannen van een afspraak. Als je online gaat plannen, zie je al onze mogelijkheden staan. Het is niet zo dat we nog data achter de hand houden. 

Per 1 juli zijn de prijzen per zonnepaneel verhoogd van € 2,90 naar € 3,95. Voor alle bewoners die voor 1 juli 2023 van ons een aanbod hebben ontvangen, blijft de oude prijs tot 31 december 2023 geldig. De oude prijs is dus € 2,90 per paneel per maand. 

De kostprijs van zonnepanelen is de afgelopen tijd sterk gestegen. We ontkomen er niet aan om deze kosten voor een deel door te berekenen aan onze klanten. 

Het blijft aantrekkelijk om te kiezen voor zonnepanelen. Energieprijzen zijn relatief hoog, daar bespaar je dus ook relatief meer op. De panelen die wij gebruiken hebben een hoog rendement. En door de techniek die wij gebruiken (micro omvormers) haal je het maximale uit je panelen. Het levert je dus evengoed een flinke besparing op. 

Heb jij voor 1 juli 2023 van ons een aanbod voor zonnepanelen ontvangen? Dan geldt voor jou nog de oude prijs van € 2,90 per paneel. De opbrengsten hebben we voor je op een rijtje gezet in onze opbrengstenkaart https://www.jouwthuis.com/wp-content/uploads/2023/07/JouwThuis_Zonnepanelen_rekenkaart_Arnhem_febr-2023.pdf.

 

Onze zonnepanelenleverancier werkt volgens de geldende richtlijnen. Ze houden de juiste afstanden aan tussen de zonnepanelen en de dakrand, de dakgroot en het dak van de buren. Op basis hiervan maken ze hun berekening. Niet alle leveranciers werken zo nauwkeurig volgens deze richtlijnen. Hier kunnen dus verschillen ontstaan.

Onze leverancier bepaalt hoeveel panelen er op jouw dak passen. Hierbij houdt hij rekening met alle geldende regels. Bijvoorbeeld hoeveel ruimte er moet zitten tussen jouw zonnepaneel en de dakrand, een dakraam, of het dak van de buren. 

Onze leverancier meet nauwkeurig op hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen. Hij houdt hierbij rekening met alle geldende regels en richtlijnen en met hun eigen veiligheids- en kwaliteitseisen. Niet alle zonnepanelenleveranciers houden zich zo strikt aan deze richtlijnen. Daarom kan het voorkomen dat uw buren meer panelen hebben, dan u aangeboden krijgt. Omdat wij het belangrijk vinden om alle regels, richtlijnen, veiligheidseisen en kwaliteitseisen in acht te nemen, wijken wij hier niet vanaf. 

Wij plaatsen op dit moment alleen zonnepanelen bij adressen waar nog geen zonnepanelen op het dak liggen. Wij plaatsen geen tweede installatie. 

Spouwmuurisolatie

Je spreekt over een spouwmuur als de buitenmuur van je huis uit twee delen bestaat. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur.

In de buitenmuren boren we vulgaten, daarna vullen we de spouw met isolatieschuim (aminotherm). Dit isolatieschuim wordt vloeibaar in de spouw gegoten en zet vervolgens uit. Daardoor worden kieren en gaten gedicht. Natuurlijk maken we de vulgaten ook weer netjes dicht.

Zie je een open ruimte tussen je gevel en je binnenmuur? Dan is er een grote kans dat je een spouwmuur hebt. Tijdens onze productcheck kunnen wij voor je checken of dat echt het geval is

Met spouwmuurisolatie wordt je huis comfortabeler en behaaglijker. Je bespaart op je energierekening en je hebt minder last van tocht, vocht en minder kans op schimmel.

Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen klinkt misschien ingewikkeld, maar het is een eenvoudige ingreep. We stellen je CV optimaal in. We plaatsen thermostaatkranen op alle radiatoren in je huis. Na de ingreep werkt je CV optimaal samen met je verwarming. Met de thermostaatkranen kun je je huis per ruimte verwarmen.

Met waterzijdig inregelen kun je zuiniger stoken. Je bespaart hiermee op je energiekosten.